Hjemmelaget kefir

Endelig har jeg fått tak i melkekefirkorn, og dette er min første hjemmelaget kefir.
Forskjellen på hjemmelaget kefir og kjøpt kefir er ganske stor på både konsistens, smak og næringsinnhold. Hjemmelaget kefir får en fyldigere og rikere smak, konsistensen kan gjerne bli litt tykkere også. Kefir er fermentert, og den er naturlig rik på melkesyrebakterier som er gunstige for helsen vår.

Det er mange med laktoseintoleranse som tåler hjemmelaget kefir, det er fordi i fermeteringsprosessen brytes laktosen ned i melken, som gjør at melken tykner. Hvis du har laktoseintoleranse så er det lurt å drikke litt og litt, slik at magen tilvenner seg kefiren.

Helmelk
Kefirkornene trives i helmelk. Jeg bruker økologisk helmelk, men du kan også bruke vanlig helmelk. Har du tilgang på ferskmelk, upasteurisert melk – da kan du bruke det også.

Kefirkorn
Kefirkornene har ingenting med vanlige kornsorter å gjøre. De ser ut som klissete klaser av risengrøt eller små brokkolibiter. Kefirkornene formerer seg jevnlig, og det betyr at man kan få eller kjøpe kefirkorn av andre.

Viktige punkter
1. Hygiene. Det er viktig at utstyret er helt rene og uten såperester. Det er også viktig at du er ren på hendene.
2. Det er viktig at du kun bruker plast, glass eller tre når du arbeider med kefirkornene, de liker ikke metall. Du kan ikke bruke dørslag/sil av metall eller bruke skjeer som er i metall.

Pauser
Kefirkornene klarer seg fint i melk i kjøleskapet opp til 14 dager, men pass på at glasset er stort og at de har nok med melk til å kose seg i. De beste forholdene er i romtemperatur, så det er lurt å lage kefir innimellom lengre pauser.
Hvis du ikke skal lage ny kefir med en gang, ha kefirkornene i en glasskrukke og ha godt med melk oppi. Bytt til ny melk etter en uke.

Den ferdige kefiren oppbevares i kjøleskapet opptil 10 dager. Du kan nyte den på akkuratt den måten du ønsker. Du kan bruke hjemmelaget kefir på samme måte som kjøpt kefir.

Tilvenning
Hvis kefirkornene dine nettopp har ankommet sitt nye hjem, så er det viktig å tilvenne dem litt etterhvert. Begynn gjerne bare med 3 – 5 dl helmelk, og lag heller litt mer kefir etterhvert.

INGREDIENSER
1 liter økologisk helmelk
2 ss kefirkorn

Utstyr
Glasskrukke 1liter (f.eks. Norgesglass)
Glassflaske til å ha den ferdige kefiren oppi
Slikkepott eller treskje

SLIK GJØR DU
1. Ha 2 ss kefirkorn oppi en helt ren glasskrukke. 

2. Hell 1 liter med helmelk oppi, ha på lokk slik at det ikke kommer støv eller lignende oppi. Pass på at du ikke lukker lokket helt igjen, det er viktig at melken har mulighet til å slippe ut trykk. Hvis du bruker Norgesglass, så pleier jeg å ha på det løse glasslokket uten den rød strikken, også har jeg på den metallringen, men den skrur jeg helt løst på. 
 
3. Ha glasset i romtemperatur i 2 – 4 dager. Når det har begynt å samle seg myse (ser ut som vann) i bunn og opp langs sidene, da er kefiren ferdig. Bare å prøve seg frem, så finner du den tykkelsen som passer for deg.

4. Bruk en finmasket plastsil/dørslag og sil av melken i en ren bolle av plast.
 
5. Ha den hjemmelagde kefiren i en ren glassflaske og oppbevar i kjøleskapet.

6. Legg kefirkornene oppi glasskrukken igjen etter at du har vasket krukken helt ren og uten såperester. 

7. Hvis du ikke skal lage ny kefir med en gang, ha melk oppi glasskrukken (ca 2 – 3 dl) og sett i kjøleskapet. Den kan oppbevares i kjøleskapet opptil en uke før du må skifte til ny melk.

Her er noen tips til hva du kan bruke kefiren til
Cruslimusli, frukt og bær, vafler, lapper, drikke som den er, smoothier og mye mer.

Håper det smaker og kontakt meg om det er noe du lurer på 🙂

(Jeg tjener en liten sum hvis du handler via annonselenkene, men du betaler ikke noe mer.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s