Vannkefir

Dette er en deilig frisk drikk med bobler og god smak. 

Forskjellen på melkekefir og vannkefir er at til vannkefir bruker man vann istedenfor melk. Vannkefirkorn liker ikke melk. Dette er en fermentert økologisk drikk  som inneholder probiotika, ensymer, fordøyde næringsstoffer, aminosyrer, vitaminer og mineraler. 70% av immunforsvaret sitter i tarmen, så den kan være med på å styrke immunforsvaret. Super drikk som er et godt alternativ til brus, juice og saft. I starten er det lurt å bare drikke litt vannkefir og heller øke til et helt glass etterhvert.

Kefirkorn
Kefirkornene har ingenting med vanlige kornsorter å gjøre. Kefirkornene formerer seg jevnlig, og det betyr at man kan få eller kjøpe kefirkorn av andre. 

Viktige punkter
1. Hygiene. Det er viktig at utstyret er helt rene og uten såperester. Det er også viktig at du er ren på hendene.
2. Det er viktig at du kun bruker plast, glass eller tre når du arbeider med kefirkornene, de liker ikke metall. Du kan ikke bruke dørslag/sil av metall eller bruke skjeer som er i metall.

Pauser
Kefirkornene klarer seg fint i sukkervann i kjøleskapet opp til 14 dager, men pass på at glasset er stort og at de har nok med vann og sukker til å kose seg i. De beste forholdene er i romtemperatur, så det er lurt å lage vannkefir innimellom lengre pauser.
Hvis du ikke skal lage ny kefir med en gang, ha kefirkornene i en glasskrukke og ha godt med vann og sukker oppi. Bytt til nytt vann og sukker etter en uke.

Den ferdige kefiren oppbevares i kjøleskapet opptil 10 dager. Drikk det istedenfor brus. Kefirkornene “spiser” opp alt sukkeret under fermenteringen.

Kamgjær
Kamgjær er ufarlig men vanskelig å få vekk når det første ha begynt å komme. Det ser ut som et skumlag øvert. Men det er bare å ta det bort med en skje.

Porsjoner: 1 liter
Tid: 2 dager + 1 dag til etterfermentering

INGREDIENSER
1 liter vann, kok opp og avkjøl helt
4 ss økologisk sukker
2 ss vannkefirkorn
3 økologiske dadler/fiken/rosiner (La dem ligge i kokende varmt vann i noen minutter)
1 økologisk sitronskive eller sitronskive uten skall (valgfritt)*

SLIK GJØR DU
1. Kok opp 1 liter vann og hell det oppi en helt ren glasskrukke. La vannet avkjøle seg helt før du har oppi 2 ss kefirkorn. 

2. Kok opp nytt vann, hell oppi en kopp og legg oppi 3 store økologiske dadler. Dette kan hjelpe med å hindre kamgjær. Tilsett 4 ss økologisk sukker, dadlene og 1 skive med sitron. Bruk helst økologisk sitron, men hvis du ikke har det så kan du bare skjære bort skallet. Hvis du bruker Norgesglass, så pleier jeg å legge et kaffefilter på og skru igjen med metallringen. På den måten får kefiren puste. 
 
3. Ha glasset i romtemperatur i 2 dager. 

4. Bruk en finmasket plastsil/dørslag og sil av vannkefiren i en ren bolle av plast.
 
5. Ha den hjemmelagde kefiren i en ren glassflaske, og tilsett ønsket frukt eller bær. La flasken stå på kjøkkenbenken 1 døgn. Neste dag fjerner du frukt eller bærene og setter vannkefiren i kjøleskapet*. 

6. Fjern sitronskiven og dadlene. Ikke skyll vannkefirkornene i vann. Legg kefirkornene oppi glasskrukken igjen etter at du har vasket krukken helt ren og uten såperester. 

7. Hvis du ikke skal lage ny kefir med en gang, ha vann og sukker oppi glasskrukken (ca 2 – 3 dl) og sett i kjøleskapet. Den kan oppbevares i kjøleskapet opptil en uke før du må tilsette mer sukker eller eventuelt skifte nytt vann og tilsette sukker. 

Håper det smaker og kontakt meg om det er noe du lurer på 🙂

TIPS
**Det går fint å la bær/frukt ligge oppi når du setter i kjøleskapet også, men da er det lurt å bruke en liten sil når du heller oppi glasset.
**Bruk gjerne appelsinskive istedenfor sitron, det var veldig godt.

Tips til smakstilsetting
Bær
Ingefær
Naturell (uten tilsatt noen form for smak)
Frukt
Krydder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s